Tis of tisni: over Jan Decorte

AUTEUR(S): onbekend.


TAAL: Nederlands.
MEDEWERKER(S): Johan Wambacq.
UITGEVER: Academic & Scientific publishers (Academic & Scientific publishers).
JAAR: 2017.
PAGINA’S: 294.
DRUK: Eerste editie.
FORMAAT: 287 x 220 x 27 mm.
GEWICHT: 1412 gram.
STAAT: Nieuw (New).
UITVOERING: Hardback / harde kaft / gebonden.
ISBN/EAN: 9789057186738.


BESCHRIJVING

Jan Decorte is geen theatermaker maar een theaterkunstenaar. Wat is het verschil? De kunstenaar máákt niet, hij ís. Al wat hij of zij onderneemt, vloeit voort uit die ene existentiële bron die zijn of haar hele leven doordesemt. Decorte ís.

Jan Decorte (°9 mei 1950) is nu bijna een halve eeuw actief als theaterkunstenaar. Hij is auteur, regisseur, acteur, scenograaf, … Stond aan het begin van de Vlaamse Golf. Is bejubeld én verguisd. Een ‘warholiaanse’ mediafiguur. Maar een boek over Decorte? Een analyse van de thema’s in zijn imposante oeuvre, een beschrijving van zijn turbulente leven? Het bestond niet. Dat had wellicht te maken met zijn dwarse karakter. Hij wou niet, of men durfde er niet aan… Tisof tisni, zo is dat met Decorte.

Een monografie over Jan Decorte zou onvolledig zijn zonder een portret van Sigrid Vinks (°4 januari 1956), zijn partner in leven en werk. Vinks is in dit boek zeer aanwezig. Haar bijdrage aan Decortes werk is veelzijdig: kostuumontwerpster (haar eerste samenwerking met Jan, voor zijn film Hedda Gabler in 1978), vertaalster, dramaturge en sedert 1984 actrice in al zijn voorstellingen. Maar bovenal: inspirator, schutsengel. Zonder Sigrid géén Jan, zo is dat. Maar zonder Jan, geen werk van Jan en Sigrid. Het werk draagt onmiskenbaar Jans signatuur.

Dit is een polyfoon boek. Er hebben enkele tientallen auteurs aan meegewerkt en die meerstemmigheid zorgt voor evenveel tonen, stijlen, invalshoeken.

Het boek opent met twee uitgebreide biografische interviews. Daarna worden de thema’s van Decortes werk uitgespit in dertien essays. Tot slot volgt een chronologische beschrijving van het oeuvre. Deze bevat ook een groot aantal getuigenissen van mensen die met Decorte hebben samengewerkt. En in de vele citaten uit interviews en recensies wordt ook een stuk receptiegeschiedenis getekend.

Dit boek is het tweede boek in de reeks T-boeken.

34,95

Op voorraad

[?]. Tis of tisni: over Jan Decorte. Johan Wambacq. Academic & Scientific publishers (Academic & Scientific publishers), verschenen in 2017. 294 pagina’s. Eerste editie. 287 x 220 x 27 mm. 1412 gram. Staat: Nieuw (New). Hardback / harde kaft / gebonden.

INTERN ID: 9789057186738.
NUR: 670.
LCCN: Onbekend.
DCC: Onbekend.
LCC: Onbekend.

Gewicht 1412 g

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een beoordeling schrijven.