Het geheugen van Rusland: een geschiedenis

AUTEUR(S): Wim Coudenys.


TAAL: Nederlands.
UITGEVER: Uitgeverij Acco C.V..
JAAR: 2014.
PAGINA’S: 316.
DRUK: Eerste editie.
FORMAAT: mm.
GEWICHT: gram.
STAAT: Nieuw (New).
UITVOERING: Boek.
ISBN/EAN: 9789033498060.


BESCHRIJVING

Vladimir Putin omschreef de val van de Sovjet-Unie als de grootste ramp van de 20e eeuw, loofde Ruslands traditionalisme en beriep zich op historische rechten om de Krim te annexeren. Het ‘oude’ Rusland lijkt daarmee helemaal terug van weggeweest. En inderdaad: geschiedenis speelt een cruciale rol in het gedrag én de perceptie van Rusland. Ze is echter geen objectief gegeven, maar een constructie van ‘belangrijke feiten’ die door interpretaties met elkaar worden verbonden. Deze constructie, de canon van de Russische geschiedenis, wordt bovendien voortdurend aangepast om ideologische redenen. Hierdoor worden hele stukken uit het collectieve geheugen gewist en/of nieuwe denkkaders opgelegd. Het geheugen van Rusland beschrijft hoe en wanneer die canon tot stand kwam, hoe hij evolueerde en het hedendaagse Rusland zijn uitzicht gaf. Hij bevestigt een aantal ‘waarheden’ over Rusland, bijv. dat het autocratisch moet zijn, dat veranderingen er alleen van bovenaf kunnen komen; dat het permanent bedreigd en bedrogen wordt door het Westen. Die canon blijkt ook uiterst selectief: in de obsessie om Rusland als ‘anders’ te zien, worden tal van gelijkenissen met (West-)Europa genegeerd en verschillen buiten proportie opgeblazen.

Het geheugen van Rusland analyseert de manier waarop de traditionele geschiedenis van Rusland tot stand gekomen is. Het is bedoeld voor lezers die vertrouwd zijn met de grote lijnen van de Russische geschiedenis en/of zich er op een kritische manier willen in verdiepen.

34,00

Op voorraad

Wim Coudenys. Het geheugen van Rusland: een geschiedenis. Uitgeverij Acco C.V., verschenen in 2014. 316 pagina’s. Eerste editie. mm. gram. Staat: Nieuw (New). Boek.

INTERN ID: 9789033498060.
NUR: 680.
LCCN: Onbekend.
DCC: Onbekend.
LCC: Onbekend.

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een beoordeling schrijven.