Filips Willem: Prins van Oranje, heer van Diest 1554-1618

AUTEUR(S): Michel Van der Eycken.


TAAL: Nederlands.
UITGEVER: Amsterdam University Press B.V. (Amsterdam University Press).
JAAR: 2018.
PAGINA’S: 196.
DRUK: Eerste editie.
FORMAAT: 241 x 169 x 13 mm.
GEWICHT: 473 gram.
STAAT: Nieuw (New).
UITVOERING: Paperback / zachte kaft / gelijmd.
ISBN/EAN: 9789462988538.


BESCHRIJVING

Buren, 19 december 1554. Prins Filips Willem, oudste zoon van Willem van Oranje, wordt geboren. De kroonprins van Spanje, de latere koning Filips II, is zijn peetoom. Nog geen elf jaar oud wordt hij ingeschreven als student aan de universiteit van Leuven, waar hij onderricht krijgt aan het Collegium Trilingue. Tijdens zijn jaren als student beleven de Nederlanden roerige tijden: religieuze spanningen zorgen voor onrust en geweld en monden uit in een burgeroorlog.

Willem van Oranje komt tegenover Spanje te staan: in de Nederlanden worden veldslagen uitgevochten en steden veroverd en heroverd, nu eens door de troepen van Willem van Oranje en dan weer door het Spaanse leger. In januari 1568 wordt Willem van Oranje veroordeeld wegens hoogverraad. Hij vlucht naar Dillenburg. Filips Willem wordt veilig geacht op het college in Leuven waar hij studeert, maar niets is minder waar. In 1568 wordt de jonge prins door Filips II onder dwang naar Spanje overgebracht om zijn studie voort te zetten binnen een katholiek milieu.

In gezelschap van aartshertog Albrecht van Oostenrijk keert Prins Filips Willem na dertig jaar gedwongen afwezigheid terug naar de Nederlanden. In de Noordelijk Provinciën staat men zeer wantrouwig tegenover deze katholieke prins. Zijn jongere halfbroer Maurits neemt na de dood van hun vader Willem van Oranje de strijd in de Nederlanden op zich en is niet bepaald geneigd om Filips Willem als opvolger te erkennen. Er breekt een lange strijd aan tussen de beide broers om het testament van Willem van Oranje.

In 1618 sterft de vergeten prins in Brussel. Filips Willem wordt niet in Delft begraven, zoals de andere leden van het Huis Oranje-Nassau, maar in de Vlaamse stad Diest, bezit van de familie.

In 2018 is Filips Willem precies 400 jaar geleden overleden, en daarom zal de stad Diest dit jaar uitgebreid stilstaan bij deze vergeten prins met een historische tentoonstelling en een feestweekend.

De historische tentoonstelling Filips Willem. Prins van Oranje, Heer van Diest (1554-1618) van 31 maart tot en met 20 mei 2018 vormt de basis van een volledig feestjaar ter ere van prins Filips Willem van Oranje in Diest. Zowel het leven van de prins als de geschiedenis van de stad Diest werd in de 2de helft van de 16de eeuw getekend door tragedie. Prins Filips Willem werd op 19 december 1554 nochtans geboren in het Nederlandse Buren als zoon van Willem van Oranje (Willem de Zwijger). Bij zijn doopsel kreeg hij de latere koning Filips II als peter. Als oudste zoon van Willem van Oranje leek zijn toekomst er zeer rooskleuring uit te zien, maar niets is minder waar. Door de opstanden in de Nederlanden neemt zijn leven een enorme wending en wordt de familie van Oranje-Nassau verscheurd. Ook het leven van de Diestenaren en inwoners van de regio wordt getekend door repressie en armoede. Aan het begin van de 17de eeuw komt er echter een keerpunt in het familiedrama en de toestand in Diest= Kom het volledige verhaal ontdekken in de historische Lakenhalle te Diest!

22,99

Op voorraad

Michel Van der Eycken. Filips Willem: Prins van Oranje, heer van Diest 1554-1618. Amsterdam University Press B.V. (Amsterdam University Press), verschenen in 2018. 196 pagina’s. Eerste editie. 241 x 169 x 13 mm. 473 gram. Staat: Nieuw (New). Paperback / zachte kaft / gelijmd.

INTERN ID: 9789462988538.
NUR: 680.
LCCN: Onbekend.
DCC: Onbekend.
LCC: Onbekend.

Gewicht 473 g

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een beoordeling schrijven.