Eigenwijs vaderland: populair nationalisme in negentiende-eeuws Amsterdam

AUTEUR(S): Anne Petterson.


TAAL: Nederlands.
UITGEVER: Prometheus, Uitgeverij (Bert Bakker).
JAAR: 2017.
PAGINA’S: 362.
DRUK: Eerste editie.
FORMAAT: 230 x 149 x 33 mm.
GEWICHT: 613 gram.
STAAT: Nieuw (New).
UITVOERING: Paperback / zachte kaft / gelijmd.
ISBN/EAN: 9789035143746.


BESCHRIJVING

In de tweede helft van de negentiende eeuw groeide Amsterdam uit tot hoofdstad van Nederland. Maar zagen de negentiende-eeuwse Amsterdammers zichzelf ook als Nederlanders? Dit boek laat zien hoe dienstmeisjes en schoenmakers, winkeliers en schooljongens hun Nederlanderschap in het dagelijkse Amsterdamse leven vormgaven.
De stadsbewoners versierden bijvoorbeeld uitbundig hun straat tijdens Oranjefeesten, collecteerden voor de ‘stamverwanten’ in Zuid-Afrika, en zetten het Wien Neêrlands bloed in als strijdlied tegen internationaal georiënteerde socialisten. Door de vormen die zij kozen, uitten de gewone Amsterdammers hun nationaal gevoel steeds op een net iets andere wijze dan door het establishment werd verwacht. Ze manifesteerden zich, kortom, als eigenwijze vaderlanders.
Eigenwijs vaderland bevindt zich op het kruispunt van politieke cultuur, stadsgeschiedenis en history from below en biedt daarmee een nieuwe kijk op bekende nationale thema’s. Aan de hand van onder meer briefjes aan het gemeentebestuur, politierapporten, advertenties, foto’s en film brengt Anne Petterson de stad tot leven.

Anne Petterson (1987) studeerde geschiedenis in Leiden. De afgelopen jaren was zij als promovendus en docent verbonden aan de Universiteit Leiden en de Universiteit Utrecht. Haar interesse ligt vooral bij de politieke en culturele geschiedenis van Nederland in de negentiende eeuw.

29,99

Op voorraad

Anne Petterson. Eigenwijs vaderland: populair nationalisme in negentiende-eeuws Amsterdam. Prometheus, Uitgeverij (Bert Bakker), verschenen in 2017. 362 pagina’s. Eerste editie. 230 x 149 x 33 mm. 613 gram. Staat: Nieuw (New). Paperback / zachte kaft / gelijmd.

INTERN ID: 9789035143746.
NUR: 680.
LCCN: Onbekend.
DCC: Onbekend.
LCC: Onbekend.

Gewicht 613 g

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een beoordeling schrijven.