De filosofie van het alsof: systeem van de theoretische, praktische en religieuze ficties van de mensheid op grond van een idealistisch positivisme

AUTEUR(S): Hans Vaihinger.


TAAL: Nederlands.
MEDEWERKER(S): John van der Stokker.
UITGEVER: IJzer, Uitgeverij.
JAAR: 2014.
PAGINA’S: 464.
DRUK: 2de editie.
FORMAAT: 230 x 150 x 38 mm.
GEWICHT: 788 gram.
STAAT: Nieuw (New).
UITVOERING: Paperback / zachte kaft / gelijmd.
ISBN/EAN: 9789086841066.


BESCHRIJVING

Bestaat er zoiets als waarheid? Is er een objectieve werkelijkheid? Kunnen we zeggen dat we de dingen begrijpen als we ze hebben benoemd of geclassificeerd? Wat is de betekenis van de mythen of van het begrip God? Deze en talrijke andere vragen worden beantwoord in quot;De filosofie van het alsofquot; van de Duitse filosoof Hans Vaihinger (1852-1933).
Vaihinger gaf zijn magnum opus de naam quot;De filosofie van het alsofquot;, omdat deze titel het best uitdrukte wat hij wilde zeggen: dat het alsof, de schijn, het bewuste-onjuiste, kortom: de fictie, een enorme rol speelt in de wetenschap, de filosofie en het leven. In het boek laat hij een reeks van methoden de revue passeren waarin opzettelijk wordt gewerkt met bewust-onjuiste voorstellingen of oordelen. Zijn doel is het geheim erachter bloot te leggen en een theorie, oftewel een anatomie en fysiologie, respectievelijk een biologie van het alsof te geven. Want juist in deze gecompliceerde conjunctie alsof wordt de fictie uitgedrukt. Toch is de radicale denker Vaihinger allesbehalve een revoshy;lutionair of iconoclast. Wat zijn filosofie laat zien is nu juist hoe in de geschiedenis van de mensheid op theoretisch, praktisch en religieus gebied vooruitgang is geboekt door zich te bedienen van de alsof-beschouwing – dus van ficties – en elke aanspraak op zekere, ware kennis te laten varen. Vandaar ook dat hij zijn filosofie afficheert als idealistisch positivisme (of posishy;tishy;vistisch idealisme), opdat de beide dingen waar het zijns inziens op aankomt in gelijke mate tot hun recht komen: feiten en idealen.

39,50

Op voorraad

Hans Vaihinger. De filosofie van het alsof: systeem van de theoretische, praktische en religieuze ficties van de mensheid op grond van een idealistisch positivisme. John van der Stokker. IJzer, Uitgeverij, verschenen in 2014. 464 pagina’s. 2de editie. 230 x 150 x 38 mm. 788 gram. Staat: Nieuw (New). Paperback / zachte kaft / gelijmd.

INTERN ID: 9789086841066.
NUR: 730.
LCCN: Onbekend.
DCC: Onbekend.
LCC: Onbekend.

Gewicht 788 g

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een beoordeling schrijven.