Auteur van de maand - October En haar bestsellers

Jean Rhys

Jean Rhys (1890-1979), pseudoniem van Ella Gwendolen Rees Williams, is de dochter van een Creools-Schotse moeder en een arts uit Wales. Ze groeide op in Dominica, een eiland in de Caribische Zee. Haar ouders stuurden haar naar Engeland, waar ze studeerde aan de Royal Academy of Dramatic Arts, werkte als variétéartiest en poseerde als naaktmodel. In 1919 trouwde zij met de Nederlandse journalist en avonturier Jean Lenglet. Het paar vestigde zich in Parijs en leidde een bohemien leven, deels in Londen, Wenen en Boedapest. Rhys debuteerde in 1927 met de verhalenbundel The Left Bank and Other Stories, maar brak internationaal door in 1966 met haar roman De wijde Sargassozee, een hervertelling van Charlotte Brontës Jane Eyre. Alhoewel Rhys haar faam vooral aan bovengenoemde roman dankt, laten de duizelingwekkende en sprankelende collectie verhalen die zij gedurende haar hele leven schreef haar talent pas volledig tot zijn recht komen.

Hier vind je een interessante bio van Jean Rhys.

Auteur van de maand - Juli/Augustus En haar bestsellers

Tove Jansson "Het was een bijzonder goede avond om aan een boek te beginnen." ― Tove Jansson, The Summer Book

Tove Marika Jansson, Helsinki, 9 augustus 1914 – 27 juni 2001, was een Zweedstalige Finse auteur, kunstschilder en illustrator van onder andere kinderboeken en stripverhalen. Ze verwierf wereldwijde faam als schrijver en tekenaar van de Moemins. De boeken die ze over deze wezens schreef werden in 52 talen vertaald.  Samen met Astrid Lindgren en Lennart Hellsing wordt Tove Jansson beschouwd als een van de zogenaamde ‘giganten’ van de Zweedstalige kinderliteratuur, die de leefwereld en de fantasie van het kind centraal plaatsten. Voor volwassenen schreef ze romans en korte verhalen die in Finland tot veelgelezen klassiekers zijn uitgegroeid. Bijv. ‘The true deceiver’, ‘Fair play’, ‘The winter book’ en ‘The summer book’. Beide laatsten verhalen over het verblijf op het onooglijke eilandje in de Finse archipel waar Tove Jansson vele zomers van haar leven doorbracht en ze ook wel eens de uitdaging van de winter aanging.

Wie meer wil lezen over Tove Jansson mag dit bijzonder artikel in The New Yorker niet laten liggen. Meer moois vind je op deze website.

Auteur van de maand - Mei En haar bestsellers

Olga Tokarczuk “I wasn’t in a hurry. I never have to be in any particular place at any particular time. Let time watch me, not me it.” ― Olga Tokarczuk, Flights

Olga Tokarczuk (Polen, 1962) werkte als psychologe voor ze een literaire uitgeverij ging bestieren. Haar eerste dichtbundel verscheen in 1989, haar eerste roman in 1993. In de jaren negentig verwierf ze naam en faam in Polen met wat nu haar ‘Silezische trilogie’ wordt genoemd: de romans E.E. (1995), Oer en andere tijden (1996) en Huis voor de dag, huis voor de nacht (1998). Ze woont in de kleine stad Nowa Ruda, waar ze sinds 2015 een jaarlijks literair festival organiseert, Festiwal Góry Literatury. In 2018 brak ze internationaal door na het winnen van de Man Booker International Prize voor ‘Flights’, de Engelse vertaling van haar boek ‘Bieguni’ uit 2007. Deze roman – de rustelozen – werd in 2011 naar het Nederlands vertaald werd door Greet Pauwelijn. Tokarczuk had hier ook al de Nike-prijs (de grootste literaire prijs van Polen) voor ontvangen. Ook voor De Jacobsboeken (De Geus, 2019) ontving ze deze “Nike”. In 2019 ontving Olga Tokarczuk samen met Peter Handke de Nobelprijs voor respectievelijk 2018 (toen niet uitgereikt wegens ‘schandelijkheden’, zie het boek ‘het bolwerk’, van Matilda Gustavsson) en 2019.

Auteur van de maand - April En zijn bestsellers

George Orwell "The essence of being human is that one does not seek perfection." - George Orwell

George Orwell, pseudoniem voor Eric Arthur Blair (Motihari (India), 25 juni 1903 – Londen, 21 januari 1950) was een Brits schrijver, journalist, essayist en literair criticus. Hij is een van de meest bewonderde Engelstalige auteurs van de 20e eeuw. Het bekendst zijn de twee werken die hij schreef tegen het einde van zijn leven: de moderne allegorie Animal Farm en de dystopische roman 1984. Beide zijn scherpe aanklachten tegen stalinisme en totalitarisme.